voetzorg danielle kleine banner

Behandelingen

Uitleg behandelingen

Als ambulant pedicure neem ik mijn apparatuur en materialen mee om u bijvoorbeeld aan de keukentafel of in uw relaxfauteuil te behandelen. Ook wanneer u op een verpleegafdeling of revalidatieafdeling verblijft kan ik bij u langskomen. In overleg is er veel mogelijk!

Het behandelen van eelt

Eelt (callus) op zichzelf is een heel nuttig beschermmiddel dat ons lichaam zelf ontwikkelt op plaatsen waar de huid beschermt moet worden tegen hoge druk of wrijving. Het overtollige, pijnlijke eelt (pathologisch eelt) ontstaat vaak op plekken waar extra veel druk of wrijving is met de ondergrond, zoals de hak en voorvoet of de grote teen.
Dit overtollige eelt behandeling ik eerst met een weekmakend middel waarna ik het gemakkelijk handmatig en met een speciale frees pijnloos kan verwijderen.

Het behandelen van kloven

Kloven in de voet (raghaden) zijn barsten of scheuren in de huid. Voetkloven (en hielkloven) kunnen in hard overmatig eelt, of juist in een droge huid zonder overmatig eelt ontstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep zijn en zorgen voor pijnlijke voeten. De randen van deze kloven zijn vaak hard en vereelt waardoor de kloof niet of moeilijk dicht kan groeien. De behandeling van kloven houdt dus ook voornamelijk in dat ik dit harde eelt verwijder en met behulp van een speciale klovenzalf de kloven weer (gedeeltelijk) dicht kunnen groeien.

Het behandelen van een likdoorn

Een likdoorn (clavus) is een vaak pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek. Het overtollige eelt kan niet verder aan de buitenkant groeien, waardoor het naar binnen groeit in een soort trechtervorm. Een likdoorn komt voor op plaatsen waar veel en vaak druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, zoals op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen. Doordat het eelt naar binnen toe groeit is het vaak erg pijnlijk, alsof je een spijker of punaise in je voet hebt. In de volksmond wordt het ook wel een eeltpit of eksteroog genoemd.

Een likdoorn behandel ik door allereerst het overtollige eelt weg te halen en vervolgens handmatig en machinaal de kern van de likdoorn weg te snijden en- frezen. Bij een weke likdoorn is er geen sprake van overtollig eelt en zal ik de huid juist expres wat verharden om zo wondjes te voorkomen.
Naast de daadwerkelijke behandeling kan ik uw voeten ook onderzoeken om uit te zoeken waardoor de likdoorn is ontstaan en u te kunnen adviseren hoe u een likdoorn in de toekomst zou kunnen voorkomen.

Het behandelen van een ingroeiende teennagel

Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Een ingroeiende nagel kan ontstaan door een afwijkende vorm van de nagel of teen maar ook door druk van de schoen.

Deze nagel behandel ik door de pijnlijke plek ruimte te geven. Dit kan door een scherpe hoek van de nagel af te knippen. Ook kan de druk verlicht worden door een speciaal materiaal dat ik voorzichtig onder de nagelrand plaats. Dit materiaal zorgt er deels ook voor dat de nagel niet meer zo geneigd is in de nagelwand te drukken. Daarnaast adviseer ik u over goed passend schoeisel.